Home

Leren Fietsen - Stadsgedicht 04 - MttS - Illustratie door Gerald van Luijk

Voorzijde ansichtkaart met illustratie door Gerald van Luijk Achterzijde ansichtkaart met met gedicht Leren Fietsen door Mattijs Reinen Illustratie door Gerald van Luijk

Leren Fietsen


Op twee wielen naar Pimpeloentje
Op drie naar Klavertje Vier
Op een steenworp de Kweekschool
Om de hoek zwaaide de Cassianus
Het oliemannetje uit
O, de Populier is er nog

Later fietste ik nog steeds niet door
Langs de tuinman over de Plesman
Kwam ik zelf te laat op school
Later dropte ik mijn fiets
Midden op het plein bij het station

Ik mis slechts drie keer per uur de pont
Niet Rijkswaterstaat, maar de natuur
Gaf mij de laatste rijstrook terug

Ik wacht op 
Treinen die niet meer komen
Monorails naar het marktterrein
Parkeergarages
Een kanaalfietsersbrug


                              MttS Toelichting
Op veel van de plekken waar ik op school zat zijn appartementen verschenen. Op andere plekken bleven de scholen, maar veranderden de namen. Het stationsplein heeft vele gezichten gekend, maar vooral de fiets is er uit het zicht verdwenen. En met toekomstige woonbehoeften en bijbehorend parkeren in het achterhoofd worden zowel boven als onder de grond mogelijkheden verkend.


Illustratie door Gerald van Luijk
Gerald van Luijk heeft naast vele andere petten de pet van creatief illustrator op. Wil je meer van zijn werk zien dan kan je dat onder andere vinden op instagram: @ger_ald_delete====================
Achter de schermen van het gedicht:
Strofe 1: Heul erg vroeger. Vrijwel alle scholen waar ik ooit op heb gezeten zijn vervangen door appartementen of omgebouwd tot appartementen. Alleen het gebouw van KBS De Populier (later De Wilgeroos) is nog te vinden binnen de PA-driehoek. En natuurlijk kan ik het niet laten om te knipogen naar Studio O. En in de periode van de Cassianus had een overbuur een soort van benzinepomp in de tuin staan. Was ik als kind mateloos in geinteresseerd. Kan toch niet, een benzinepomp in je tuin? Of heb ik dat verkeerd onthouden?

Strofe 2: Iets minder vroeger: De middelbare en het hbo. Op de meeste plekken bleven de scholen, maar veranderden de namen. Een periode waarin fietsen bij het station nog niet onder de grond verdwenen. Wat heeft het stationsplein toch veel verschillende aangezichten gehad door de jaren heen.

Strofe 3: Heden: Elke tien minuten een pont om te missen is voor een kampioen pontmissen geen gemis. En hoe bijzonder was het dat Rijkswaterstaat al klaar was met het opknappen van het viaduct, maar dat vanwege de reparatietijd de natuur streng teruggesnoeid moest worden voor we weer echt tweebaans richting de Velsertunnel konden stilstaan?

Strofe 4: Toekomst: Krijgen we minder spitstreinen die wel langer zijn? Komt de monorail vanaf het station naar de bazaar er die Bart van Kampen ooit utopeerde? En voert die monorail dan naar een spoorzone en bazaar vol woningen? Komt er een ondergrondse parkeergarage om alle toekomstige parkeerproblemen te lijf te gaan? En als we dan toch bezig zijn, waarom dan geen fietsersbrug over het kanaal?

MttS

#stadsdichter